Fietsen van vulkanen naar Alpen

 

Wij fietsten in de periode van 15 juli tot 4 augustus 2012 een tocht van ongeveer 425 km, van het kleine plaatsje Liginiac in de Corrèze (ongeveer 150 m ten zuidwesten van Clermont-Ferrant) naar de wat grotere plaats Die in de Drôme. Het bleek een prachtige route door zeer afwisselende, mooie en soms zelfs indrukwekkende landschappen. Het begint in de Corrèze met korte, soms steile heuvels. In de Auvergne, in het befaamde kale vulkaanlandschap zijn er lange klimmen en soms nog langere afdalingen. Dan volgt de Ardeche met zijn beboste, tamelijk woeste landschap. En tenslotte, na de Rhonevallei, de Drôme: warm, geurig en kleurig. Wij waren onder de indruk van dit prachtige deel van Frankrijk en zijn enthousiast over deze tocht.Zwaarte


Wij hebben al aardig wat tochten gefietst, maar hadden het gevoel dat deze relatief korte route tot de zwaardere categorieën behoort.  Vooral de tweede en derde dag zijn zware dagen. Op de volgende pagina’s komen we daarop terug. In totaal klommen wij in 8 fietsdagen zo’n 5200 meter. De meeste trajecten zijn niet erg lang: om en nabij de 50 kilometer. In het algemeen heb je geen steile klimmen, maar het zijn flinke heuvels en je moet er toch wel overheen. Onderstaande grafiek geeft een beeld van het geaccidenteerde terrein waarover we hebben gefietst.

Info


Er is van deze route geen routebeschrijving uitgegeven - je zult het dus met deze site moeten doen. Wel heb ik een track van deze route gemaakt, die je hier kunt downloaden.


Wat betreft te gebruiken kaarten: de gele Michelinkaarten nr. 330, 331 en 332 dekken de gehele route. Met hun schaal 1:150.000 zijn ze prima bruikbaar.


Tracks

Deze route bestaat uit de volgende onderdelen:


Liginiac - Condat

Condat - Massiac

Massiac - St.Germain l’Herm

St.Germain l’Herm - Craponne

Craponne - Tence

Tence - Lamastre

Lamastre - La Roche-sur-Grane

La Roche-sur-Grane - Die
Het bijgaande filmpje met foto’s geeft een beeld van de omgeving waar je doorheen fietst.


Wegen, verblijf, eten


Zoals eigenlijk overal in Frankrijk zijn de wegen uitstekend. Allemaal asfalt, vrijwel allemaal erg rustig. En de Franse automobilisten geven de fietser in het algemeen veel ruimte. Langs deze route zijn talloze campings en B&B’s, zodat het geen enkel probleem is om onderweg onderdag te vinden. Het weer in de Corrèze kan zeer wisselend zijn, maar naarmate je meer naar het oosten komt worden de kansen op goed weer steeds groter. De Drôme is een echt goed-weer-gebied, een prettig vooruitzicht als het daarvoor even wat minder is.Stuur mij e-mail