Wij fietsten van 15 tot 30 juli 2010 in tien (fiets)dagen van gemiddeld 65 kilometer een deel van de route “Langs oude wegen en pelgrimssteden”. We begonnen in Troyes, ongeveer ter hoogte van Parijs, en zakten vervolgens af tot ongeveer Brive-la-Galliarde.
Zoals eigenlijk overal in Frankrijk was het ook hier in de Bourgogne en de Limousin prettig fietsen over in het algemeen uitstekende wegen. Deze goed beschreven route vermijdt zorgvuldig de drukte van N-wegen en slaagt er daarentegen in om juist hele kleine weggetjes te vinden. Het landschap op dit stuk van de route is niet bijzonder spectaculair maar wel vaak oogstrelend. De eerste tweehonderd kilometer na Troyes overheersen de korenvelden de golvende heuvels, daarna is er een mengsel van bouwland en bossen. De dorpjes en steden die we passeerden waren bijna zonder uitzondering oud: vaak met een Romaanse kerk, soms middeleeuwse huizen, en zelfs sporen van Romeinse bewoning. Het is een al lang bewoond land, waar we doorheen fietsten.
Het is ook een leeg land. Er staan veel huizen te koop, kruideniers en bakkers hebben de dorpen vaak al verlaten, restaurants zijn soms dicht. Je moet redelijk opletten waar je je eten en drinken haalt – dertig kilometer met een hongerige maag is slecht fietsen, maar als je niet oplet kan je dat wel overkomen.
De route is onderdeel van de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Er zijn dan ook regelmatig kerken (en andere objecten) langs de route te vinden, die op een of andere wijze verwijzen naar Santiago (dat is: Sint Jacob). Bijvoorbeeld door beelden van de heilige, of afbeeldingen van de Jakobsschelp.
Dit stuk van deze oude route kende een oplopende zwaarte. In het begin waren de heuvels hoog noch steil, en er waren zelfs twee dagen met een lang stuk over het jaagpad van een kanaal, maar de laatste dagen werd het flink zwaarder: veel korte steile heuvels, die het fietsen vermoeiend maakten.
Kaarten en gidsen
Wij maakten gebruik van de voortreffelijke uitgave van de Fietskaart Informatie Stichting “Fietsroute Langs oude wegen en pelgrimssteden”, geschreven door Clemens Sweerman en Aart van Rossum. Deze routegidsen bevatten toeristische informatie over de belangrijkste plaatsen die je passeert en bevatten een heel precieze beschrijving van de te fietsen wegen. Daarnaast gebruikten we onze Garmin Edge 705 met de gps-track, die te downloaden is bij o.a. http://gpstracks.nl . Eigenlijk was het andersom: we fietsten vooral op de track, en gebruikten daarnaast het kaartmateriaal uit de gids als heldere back-up. Dat werkte prima. Het is wel prettig om daarnaast en grotere kaart van Frankrijk bij de hand te hebben, om een idee te krijgen waar je ongeveer zit in dat grote land.
Tracks
Wij hebben tien fietsdagen gereden en deden de volgende tracks:
Zwaarte
De eerste vier tracks van dit gedeelte van de Oude-Wegen-route zijn niet zwaar. Best wel wat klimwerk, maar het betreft in het algemeen vriendelijke hellingen. Bovendien zijn er enkele flinke lange stukken over een jaagpad langs een kanaal. we konden dus lekker er in komen. Dat was maar goed ook, want de laatste vier tracks werden snel zwaarder, vooral omdat de hellingen steeds korter en steiler werden. Steeds kort klimmen en dalen is behoorlijk vermoeiend. In die omstandigheden was wat ons betreft een dagtraject van 60 kilometer een optimale afstand. We reden op (nieuwe) Idworx Easy Rohler fietsen met Rohloff naaf; dat is ons prima bevallen.
Wegen
Over de wegen niets dan lof. Prima asfalt, rustig en autoluw, gewoon lekker om te fietsen.
Verblijf en eten
Campings genoeg langs de route, hoewel je soms nog wel eens een tiental kilometers een zijweg op moet. Hoe zuidelijker hoe makkelijker het wordt. Ons viel op dat pas na Brive het echt Zuid-Franse karakter van landschap en klimaat naar voren kwam. Je gaat bij Brive duidelijk een grens over. De campings die we gebruikten waren in het algemeen bijzonder ruim en buitengewoon rustig – en dat terwijl het toch echt hoogseizoen was.
Weer
Zoals gezegd: na Brive kom je in Zuid Frankrijk, en dat merk je aan de temperaturen, althans in ons jaar (2010). Plotseling wordt het warm. Verder is het natuurlijk gewoon Frankrijk, dus lekker weer, af en toe een buitje, en hoe zuidelijker hoe beter. Fiets dus vooral van noord naar zuid, want dan fiets je het goede weer tegemoet.
Het onderstaande fotofilmpje geeft je een indruk van de omgeving waratje doorheen rijdt.