Wij (73, 74 jr) fietsten van 11 juli tot een met 24 juli 2021 de helft van het ‘Rondje Nederland’, ook wel ‘Ronde van Nederland’ genoemd. (zie deze site). De Coronapandemie had ons vorig jaar verhinderd een mooie fietstocht te maken, maar dit jaar lieten we ons er niet door weerhouden. En het is in deze tijden natuurlijk een dooddoener, maar evengoed waar: Nederland is ook mooi!
Op deze site kun je zien dat we tot nu toe uitsluitend lange fietstochten in nabije buitenlanden maakten. En dat is natuurlijk altijd weer prachtig. Maar er is geen enkele reden om zo’n tocht ook niet in Nederland te maken. Nou ja, het weer kan hier natuurlijk minder zijn dan in Zuid Frankrijk; aan de andere kant hebben we tochten in o.a. Denemarken en Duitsland gemaakt die aanmerkelijk slechter weer opleverden dan wij dit jaar hier meemaakten.
Het hele Rondje Nederland is ongeveer 1300 kilometer lang. Wij fietsten de helft in een dag of veertien, en toen stond er ruim 650 kilometer op de teller. We begonnen in Castricum en eindigden in Arnhem, waar we de IC zonder overstappen naar huis konden nemen.
Op twee punten weken we af van de in de fietsgids beschreven route. Allereerst de Afsluitdijk. Die is op dit moment voor fietsers niet toegankelijk. Om die reden zijn wij gaan eilandhoppen: Texel, Vlieland en Terschelling, en vervolgens hebben we de route opgepikt in Harlingen. De tweede afwijking van de route vond plaats in de Achterhoek. We zijn vanaf Ommen via Rijssen afgezakt naar Lochem, om vandaar de route weer te vervolgen. Deze inkorting van de route maakten we om in de tijd die we hadden op een redelijk ontspannen manier Arnhem te bereiken.
De route zelfs is uitstekend beschreven in de fietsgids met de titel ‘Ronde van Nederland’ via LF routes’. Kosten 19,95 voor de in 2020 herziene uitgave. Deze is bij elke boekhandel te krijgen of te bestellen. Het is een mooie en prima bruikbare gids, met uitgebreide beschrijvingen van wat er op en in de buurt van de route te zien is. Ook is erg veel aandacht voor overnachtingsmogelijkheden, maar onze ervaring was, dat die er veel meer zijn (campings, B&B’s, Vrienden op de fiets, etc) dan in het boekje staan. Overigens gebruikten wij natuurlijk ook de GPX versie, die op bovengenoemde site te downloaden is.
Hoewel we verwachtten dat we in ons land geen enkel probleem met de koffie- en taartvoorziening onderweg zouden hebben, viel dat eigenlijk best wel tegen. In Friesland, Groningen en Drenthe fietsten we regelmatig 25 km of meer voordat we iets konden drinken. Eigenlijk werd dat pas na Drenthe een beetje beter. Aardige voorziening was het systeem van ‘Rustpunten’, m.n. in Overijssel en Gelderland. (Ze zijn tegenwoordig bijna in het hele land te vinden, maar wij zagen ze vooral in deze provincies). Met een vlag wordt zo’n punt aangeduid, en als je dan even rondkijkt zie je al gauw een tafeltje staan met een koffiekan en bekers, die je kunt gebruiken. Soms gratis, meestal voor weinig geld, een bijzonder sympathiek initiatief.
Tenslotte nog dit: het grote verschil tussen een route in Nederland en een in het buitenland is natuurijk, dat ons land vrijwel geheel plat is. Op onze tocht leverde alleen de Hondsrug enig hoogteverschil op, maar dat was eigenlijk nauwelijks te merken. Daar staat echter wel tegenover dat de wind bij ons een niet onbelangrijke rol speelde: de eerste vijf dagen hadden wij een fikse Noordooster van zo’n 5 Bf tegen, en dat merk je echt wel. De dagen erna hadden we deze wind vooral mee, en dat is dan weer de andere kant van de zaak.
Je krijgt een beeld van wat je zoal onderweg ziet in het onderstaande filmpje.
Wij fietsten deze helft van de route in de volgende etappes, die we op de volgende pagina’s van deze site elk kort beschrijven.
Oost-Vlieland – West-Terschelling
West-Terschelling – St.Annaparochie
St.Annaparochie – Kollummerpomp
Je kunt de hele route als Relive-video hier bekijken.